Protetyka stomatologiczna

protetyka-stomatologiczna_wiem_o_zdrowiu

Forum -> Ból zęba po odbudowie zęba, mrowienie swędzenie, wycieki ropy

Tytuł:Ból zęba po odbudowie zęba, mrowienie swędzenie, wycieki ropy
Autor:Dawid
21.5.2010, 19:58
W trakcie meczu piłki nożnej straciłem dwa zęby, schyliłem się do uderzenia z głowy a przeciwnik kopną mnie prosto w twarz, straciłem dwójkę i trójkę ,dwójka została wybita zupełnie, trójka częściowo. Zostały one odbudowane to znaczy jeden cały ząb a drugi w jakiś sposób doklejono część. Nie znam się na tym, ale mam problem ponieważ ten doklejony zaczął mnie boleć odczuwam jakieś drapanie, swędzenie. Czasami wydaje się mi, tak jakby miał zaraz wypaść pomimo tego że jest sztywno umocowany, mam także wrażenie ż e czasami wydobywa się z niego ropa. Proszę o rady.

Tytuł:Ból zęba po odbudowie zęba, mrowienie swędzenie, wycieki ropy
Autor:Grzegorz
22.5.2010, 13:36
Siema,słuchaj kolego a nie miałeś wcześniej robionego kanałowego leczenia, bo ja miałem podobny problem tylko że ja miałem chorego zęba, połowa mi odpadła, dentysta wyczyścił kanały i odbydował połowę zęba no i po 2miesiącach odczuwałem takie same dolegliwości. Miałem otwartą przetokę i wyciekała z niej ropa, wdało się zapalenie i zęba nie udało sie uratować.Pójdz do dentyst

Odpowiedz:

Tytuł:
Autor:
Tekst:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
Które zwierze szczeka: pies czy kot?

protetyka-stomatologiczna_ciekawostki

Ciekawostki

Stomatologia estetyczna
Stomatologia estetyczna zajmuje się nadawaniem i przywracaniem naturalnego i zdrowego wyglądu naszym zębom. Dzięki odpowiednim zabiegom uśmiech może być bardziej promienny i szczery. W zakres usług stomatologii kosmetycznej zalicza się: ortodoncję, protetykę i wybielanie.

Czy wiesz, że...

Implanty zębów
Kształt implantów jest zbliżony do kształtu korzenia zębowego. W zależności od systemu implant posiada kształt cylindryczne lub śrubowe. Na dzień dzisiejszy, najczęściej stosuje się implanty śrubowe – stożkowate. Wśród najnowszych odkryć, można spotkać się z implantem parabolicznym (Nobel Perfect), o panewkowym kształcie.

Polecamy

Leczenie zębów
Najczęstszym problemem z jakim zjawiamy się u stomatologa jest próchnica zębów, będąca efektem zaniedbań i braku należnej higieny jamy ustnej. Często w trakcie dnia, pośród wielu obowiązków i czynności zapominamy o umyciu zębów. Pozostawione na zębach resztki jedzenia sprzyjają rozwojowi bakterii i powstawaniu próchnicy. Leczenie zębów w przypadku tego schorzenia polega na usunięciu objętych procesem zapalnym tkanek zęba i założeniu wypełnienia (plomby).

Pyralgina (metamizolum natricum) jest niesteroidowym lekiem przeciwzapalnym z grupy pochodnych pirazolonu o działaniu przeciwbólowym, przeciwgorączkowym (silniejszym od salicylanów) i przeciwzapalnym. Pyralgina działa również słabo rozkurczowo na mięśnie gładkie, uspokajająco i przeciwwysiękowo. Działanie Pyralginy polega na hamowaniu aktywności enzymu - cyklooksygenazy w ośrodkowym układzie nerwowym.