|
Ból zęba po odbudowie zęba, mrowienie swędzenie, wycieki ropy (Dawid) |
|
|
Siema,słuchaj kolego a nie miałeś wcześniej robionego kanałowego leczenia, bo ja miałem podobny problem tylko że ja miałem chorego zęba, połowa mi odpadła, dentysta wyczyścił kanały i odbydował połowę zęba no i po 2miesiącach odczuwałem takie same dolegliwości. Miałem otwartą przetokę i wyciekała z niej ropa, wdało się zapalenie i zęba nie udało sie uratować.Pójdz do dentyst (więcej...) |
|
|
wstawienie zęba narkoza,jak to wygląda (nina) |
|
|
Panicznie boje się bólu, nienawidzę widoku krwi , a gdy się zdarzy, że już ją zobaczę to omal nie mdleję. Ostatnio zmuszona zostałam do wyrwania zęba i to był dla mnie horror nie spałam tydzień przed zabiegiem, pomimo tego że dentystka zapewniała że znieczuli mnie większą dawką, teraz nie mam czwórki i nie wygląda to za dobrze planuję wstawić zęba, ale najpierw chciałabym dowiedzieć się jak to rzeczywiście wygląda, czy jest bolesne i czy można na to dostać narkozę żeby nic w ogóle nie widzieć. (więcej...) |
|
|
wybielanie zębów jak wpływa na szkliwo (dyź) |
|
|
Zwracam się z prośbą o radę planuje wybielić zęby ale słysalem że jest to zabieg który może zaszkodzić szkliwu i osłabic zęby podzielcie się doświadczeniami lub fachową poradą (więcej...) |
|
|
jakie zęby wstawić (Halina) |
|
|
Mam 37 lat i kilka przednich zębów wogóle już nie mam, chciałam wstawić coś na ich miejsce, ale nie bardzo orientują się co. Słyszałam coś o imlantach, porcelanie, mostach. Czy ktoś mógłby mi doradzić coś w tej kwestii. (więcej...) |
|
|
jaki kierunek studiów (Roma) |
|
|
Mam pytanie odnosnie tego kierunku na studia i chcialbym sie dowiedziec jak to w rzeczywistosci jest bo spotkalem sie ze sprzecznymi informacjami na ten temat. Aby studiowac protetyke nalezy dostac sie na Stomatologie a pozniej w trakcie wybrac ten kierunek ?? czy istanije odzielny kierunek protetyka dentystyczna?? (więcej...) |
Stomatologia estetyczna
Stomatologia estetyczna zajmuje się nadawaniem i przywracaniem naturalnego i zdrowego wyglądu naszym zębom. Dzięki odpowiednim zabiegom uśmiech może być bardziej promienny i szczery. W zakres usług stomatologii kosmetycznej zalicza się: ortodoncję, protetykę i wybielanie.
Implanty zębów
Kształt implantów jest zbliżony do kształtu korzenia zębowego. W zależności od systemu implant posiada kształt cylindryczne lub śrubowe. Na dzień dzisiejszy, najczęściej stosuje się implanty śrubowe – stożkowate. Wśród najnowszych odkryć, można spotkać się z implantem parabolicznym (Nobel Perfect), o panewkowym kształcie.
Leczenie zębów
Najczęstszym problemem z jakim zjawiamy się u stomatologa jest próchnica zębów, będąca efektem zaniedbań i braku należnej higieny jamy ustnej. Często w trakcie dnia, pośród wielu obowiązków i czynności zapominamy o umyciu zębów. Pozostawione na zębach resztki jedzenia sprzyjają rozwojowi bakterii i powstawaniu próchnicy. Leczenie zębów w przypadku tego schorzenia polega na usunięciu objętych procesem zapalnym tkanek zęba i założeniu wypełnienia (plomby).